De facetten van rouw – Andante Café

zondag 10 februari, 13.00 – 16.00 uur (inloop vanaf 12.00 uur)
locatie: Andante Café, Karel Boddenweg 5
Deze interactieve lezing gaat over de theorie achter rouw, zoals: soorten gevoelens die er zijn, verschillende manieren van rouw, rouwverschillen tussen mannen en vrouwen en de verschillende rouwfases. Welke voorbeelden heb je met rouw in je ouderlijk gezin? Wat zijn jouw oplaadmomenten? Hoe belangrijk zijn deze? Hoe boor je jouw netwerk aan?
Over al deze vragen gaat verliestherapeut Anneke van Spaandonk met u in gesprek. Daarnaast geeft zij voorbeelden uit de praktijk en krijgt u opdrachten om meer inzicht te krijgen in hoe u hiermee om kunt gaan.

Toegang en koffie/thee zijn gratis, wel graag vooraf aanmelden:
a.spaandonk@tele2.nl / 06 24157017

Blog: Weer een nieuw jaar...

2019

De kerstdagen zijn voorbij. Iemand vroeg mij welke jeugdherinneringen ik heb aan de kerst. Bij mij kwamen er meteen duidelijke beelden naar voren. We gingen met het gezin naar de nachtmis en daarna werd de tafel mooi gedekt met het mooiste servies in huis en aten we biefstuk. Het voelde als een fijne samenhorigheid met het gezin. Ik zie de kerstboom nog staan, samen met de kerststal. De gedachten waren ver weg en ineens zijn ze zo dichtbij. Wat zijn jouw vroege kerstherinneringen? Hoe vul je voor jezelf deze dagen nu in als volwassene?

Bijna beginnen we weer aan een nieuw jaar. Wat gaat het brengen? Ik vind het altijd spannend hoe het jaar eruit gaat zien. Wat gaat er op mijn pad komen? Welke intenties heb jij voor het nieuwe jaar? Wat neem je mee wat goed voelt, en wat laat je los wat niet meer werkt? Heb je moeite met loslaten? Persoonlijk vind ik het moeilijk om bepaalde dingen los te laten en ik heb soms weerstand tegen veranderingen. Ik zie dit ook in de praktijk bij mijn cliënten. Loslaten begint met accepteren dat het is zoals het is. Of veranderen wat je niet kan accepteren, als dat mogelijk is. Of zijn er ervaringen van het verleden die je nog dwars zitten? Heb je moeite met loslaten omdat je bijvoorbeeld iemand niet kunt vergeven? Vergeven doe je voor jezelf!  Wanneer je vasthoudt komt er geen beweging. Wanneer je loslaat kan er verandering komen. Ik voel vrijheid en rust als ik dingen loslaat.

Alle goeds voor het nieuwe jaar!

LEZING

Kanker verandert je bestaan, maar wat die verandering precies inhoudt is voor iedereen anders.

◼Welke gevoelens en emoties kom je tegen en hoe ga je daar mee om?
◼Door welke fases van rouw en verlies ga je heen?
◼️Is er een verschil hoe mannen en vrouwen dit rouwproces benaderen?
◼Haal je kracht uit eerdere ervaringen?
◼Welke hulpbronnen zijn er en hoe zet je ze in?
◼Hoe reageert jouw omgeving en wat doet dat met je? Kan je een beroep doen op jouw omgeving?

Tijdens deze interactieve avond zal harptherapeute Margaret Foster muzikale intermezzo's verzorgen.

Blog: Eenzaamheid aanpakken, van overleven naar leven 

In een half jaar leerde mijn eenzame cliënte in een tiental sessies zichzelf beter kennen en kwam daardoor van overleven tot leven. Stilstaan bij de oorzaken van je eigen gedrag en die begrijpen blijkt een sleutel tot gewenste veranderingen.

30 september 2018

Een tijd geleden komt er een vrouw in mijn praktijk die er jong uitziet voor haar leeftijd. Ze had vele verliezen geleden in haar leven en kwam met de vraag dat ze van overleven naar leven wilde. 

Intuïtief komt bij mij in het kennismakingsgesprek naar voren dat ik niet meteen met haar de diepte in moet gaan. Maar stap voor stap moet ontdekken hoe ze nu overleeft en wat ze daarbij voelt. Wat voelt ze in haar lijf en welke emoties spelen daar een rol bij? En wat is leven dan? Welke beelden heeft ze daarbij? Wat voelt ze dan in haar lichaam? Zo wordt het voor haar duidelijk wat het negatieve beeld van overleven en het positieve beeld van leven is. Ze wordt zich meer bewust van signalen in haar lichaam en in haar gevoel.

Haar grootste last was dat ze zich eenzaam voelde. Aangezien deze vrouw al op leeftijd is kies ik er niet voor om direct al haar verliezen aan te kijken maar aan de slag te gaan met wat voor haar het belangrijkst is en waar ze nu in haar laatste levensfase mee verder kan. 

Ze wil meer echt contact hebben met mensen maar ervaart tot nu toe dat haar vriendschappen niet gelijkwaardig zijn. Ze stopt hier veel energie in. 

Samen kijken we wat haar aandeel hierin is. Ze blijkt erg zorgzaam te zijn voor haar vrienden maar niet zorgzaam genoeg voor zichzelf. Het blijkt samen te hangen met een onveilige hechting waardoor ze niet heeft geleerd om in relaties voor zichzelf op te komen en ook niet om haar grenzen aan te geven. Wanneer je een tekort aan liefde hebt gehad, zo ontdekt deze vrouw, wil je dat later bij een ander inhalen.

Deze vrouw speelt toneel en heeft met maskers gewerkt. Ze ervaart wat ze bij anderen teweegbrengt wanneer ze verschillende maskers draagt. Dit heeft haar veel inzichten gegeven.
We zijn stap voor stap gaan kijken hoe ze gelijkwaardige relaties kan opbouwen en we hebben dat ook in praktijk gebracht. Met vallen en opstaan heeft dit haar veel gebracht. Wanneer ze nu weer in dezelfde valkuil dreigt te vallen herkent ze dat en kan het dan aanpakken. Ze overleeft niet meer maar leeft weer, samen met vrienden.

 Rouwgroepen Praktische informatie 

De rouwgroep "Omgaan met rouw"  

De rouwgroep bestaat uit vijf avondbijeenkomsten van 2,5 uur. Data worden in overleg met de deelnemers vastgesteld.
Tijd: 19.30 t/m 22.00 uur.
Plaats: Bredaseweg 352, 5037 LG Tilburg


Kosten: € 225,- (inclusief materiaal, koffie en thee). Gedeeltelijke vergoeding via de ziektekostenverzekering is mogelijk afhankelijk van welke verzekeraar je hebt en of je een aanvullende verzekering hebt. Kijk ook bij "Tarieven".


Voel je jezelf alleen in je verdriet? Je hebt enige tijd geleden een naaste verloren. Bijvoorbeeld een ouder, je kind, je partner, een goede vriend. De aandacht die je (kort) na het overlijden en rondom de uitvaart kreeg, is weggeëbd. Iedereen vindt dat je gewoon door moet gaan met leven en misschien vind je dat zelf ook wel. Helaas lukt het je nog niet. 


Heb je het gevoel dat het leven gewoon af en toe stilstaat? Dat is niet gek. Door het overlijden van een dierbare wordt er een enorm beroep gedaan op jouw draag- en veerkracht. De hechte band die je had is in één keer verbroken. Je kunt niets meer vragen of delen met die persoon. Verlies van iets of iemand vertrouwds kan grote impact hebben.  


Geïnteresseerd of wil je meer informatie? Bel dan met 06-24157017 of stel je vraag via een email.  

Lezing zondag 9 september 2018: "Facetten van rouw"

Tijdens deze interactieve lezing neemt Anneke u mee naar de theorie achter rouw, zoals: soorten gevoelens die er zijn, verschillende manieren van rouw, het verschil bij rouw tussen mannen en vrouwen en de verschillende rouwfases. Welke voorbeelden heb je gehad met rouw uit jouw ouderlijk gezin? Wat zijn jouw oplaadmomenten? Hoe belangrijk zijn deze? Hoe boor ik mijn netwerk aan? Over al deze vragen zal Anneke met u in gesprek gaan.

Daarnaast geeft zij voorbeelden uit de praktijk en zullen we wat opdrachten doen om meer inzichten te krijgen hoe je hier zelf mee om kunt gaan.


Anneke, 1965, is counselor/verliesbegeleidster en is gespecialiseerd in verlies in de ruimste zin van het woord. Anneke heeft o.a.de opleiding “Land van rouw” afgerond en daarnaast aan de Academie Integrale mensenwetenschappen in Utrecht de counselor opleiding afgerond.


Graag aanmelden via a.spaandonk@tele2.nl of 06-241 57 017. Voor eventuele verdere informatie: www.stervenenrouw.nl of www.crematoriumtilburg.nl/agenda.


Andante Café is een initiatief van het Crematorium Tilburg. U bent in de ochtend vanaf 11.00 welkom als u alleen een kopje koffie of thee wilt komen drinken. De ontvangst van het middagprogramma is om 12.30 uur en we starten om 13.00 uur. We verwachten dat de eindtijd ca. 16.00 uur zal zijn. Er zijn geen entreekosten, koffie & thee is gratis. De bijeenkomst is in Andante Café in het park van het Crematorium Tilburg, Karel Boddenweg 5 te Tilburg (parkeerterrein rechts en dan het ronde gebouw achteraan).

Rouwgroepen

Voel je jezelf alleen in je verdriet? Je hebt enige tijd geleden een naaste verloren. Bijvoorbeeld een ouder, je kind, je partner, een goede vriend. De aandacht die je (kort) na het overlijden en rondom de uitvaart kreeg, is weggeëbd. Iedereen vindt dat je gewoon door moet gaan met leven en misschien vind je dat zelf ook wel. Helaas lukt het je nog niet.


 Heb je het gevoel dat het leven gewoon af en toe stilstaat? Dat is niet gek. Door het overlijden van een dierbare wordt er een enorm beroep gedaan op jouw draag- en veerkracht. De hechte band die je had is in één keer verbroken. Je kunt niets meer vragen of delen met die persoon. Verlies van iets of iemand vertrouwds kan grote impact hebben. 

 

Mensen die een groot verlies moeilijk kunnen verwerken, kampen sneller met klachten als:

Depressie

Lichamelijke klachten

Verlies van zingeving

Schuldgevoelens

Ze hebben sterk het gevoel dat ze dit verdriet en verlies alleen moeten dragen. Ze vinden geen aansluiting meer bij hun eerder zo vertrouwde omgeving.

Rouw kun je delen

 


Uit onderzoek blijkt dat het delen van rouw van groot belang is. Het delen van ervaringen hierover in een groep kan heilzaam zijn, vooral als er voldoende veiligheid en geborgenheid is. Het herkennen en delen van gevoelens en ervaringen van jou en anderen, kan je dichter bij jezelf brengen. Herkenning vinden bij anderen die hetzelfde hebben doorgemaakt, helpt het perspectief te verruimen..Op den duur kan het verlies een plaats krijgen in het dagelijkse leven van de rouwende.

 

Rouwgroep: Omgaan met rouw

Om die redenen organiseert Counseling Innerlijke Kompas een serie van vijf bijeenkomsten om rouw deelbaar te maken. Tijdens deze bijeenkomsten staan we stil bij de volgende vragen:

 • Hoe kan ik mijn omgeving aanspreken?
 • Hoe kan ik met mijn schuldgevoel omgaan?
 • Hoe heeft mijn leven weer zin?
 • Wat kan ik doen met mijn eenzaamheidsgevoel?
 • Hoe kom ik door dit rouwproces heen?
 • Gaat het verdriet ooit over?
 • Hoe kan ik de verbinding met mijn omgeving (weer) maken?
 • Hoe kan ik mijn verlies integreren in mijn dagelijks leven?
 • Hoe maak van ik van mijn alleen-gevoel weer een wij-gevoel?
 • Hoe lang duurt dit proces?

 

Hoe zien die bijeenkomsten eruit?

We gaan onder andere aan de slag met:

 • Verhalen, oefeningen en opdrachten waarin je rouw herkent, ervaren en gedeeld kan worden.
 • Proces van rouw inzichtelijk maken waaronder ook theoretische achtergronden daarvan.
 • Het verschil herkennen van rouwen tussen mannen en vrouwen.
 • Inzicht geven in het aanboren van hulpbronnen.
 • Het zien van en een beroep doen op je netwerk.

Begeleiding

De groep wordt begeleid door twee professionele therapeuten die gespecialiseerd zijn in het omgaan met verlies en rouw en ook ervaringsdeskundigen zijn.

Jimdo

You can do it, too! Sign up for free now at https://jimdo.nl/